Nieuwste berichten:

zondag 27 april 2014
0 reacties

Radio maken met de mobiele telefoon



Radiomaken met de telefoon vergt enige uitzoekwerk. Voor opnemen van geluid op de mobiele telefoon bestaan tientallen apps. Maar wie er echt mooie radio mee wil maken, dus wil monteren, moet zich de juiste apps eigen maken.

Extra microfoon 
De audiokwaliteit van mobiele telefoons is tegenwoordig zo goed dat je makkelijk per mobiele telefoon radio op CD-kwaliteit kunt maken. Wie dat wil doet er allereerst goed aan om voor enkele tientjes een extra microfoon te kopen. De handigste kan direct in de koptelefoon/microfooningang worden gestoken en heeft een schuimrubber plopkapje. Let er op dat er een aansluiting voor een koptelefoon op zit, zodat je kunt horen wat je opneemt. 

Live-bijdragen
Ook voor live-bijdragen zijn deze microfoons handig omdat je een beter signaal produceert en door je door de koptelefoon beter kunt concentreren op standupper en interview. Feit is dat het inbellen naar de uitzending wel telefoonkwaliteit blijft. Als je op 'lijnkwaliteit' bijdragen wil leveren kan dat niet via de telefoon, maar moet je opgenomen bestanden naar de redactie doorsturen. Daarvoor zijn tientallen apps beschikbaar. Hieronder een bespreking de montages die je ermee kunt maken.


Dictafoon
De eenvoudigste versies heten dictafoon of voice recorder of een variant daarvan. Ze zijn gratis en
 bij de Iphone standaard bijgeleverd. Het woord zegt het al, de dictafoon is bedoeld om teksten mee te dicteren. In films worden die dan razendsnel door een secretaresse uitgetikt. Gewone mensen moeten dat zelf doen. Er kunnen bestanden mee worden gemaakt die gaan van start tot stop. Monteren kan niet. Dat heeft tot gevolg dat je semi-live moet opnemen. Je kunt er namelijk niets meer uithalen. Nou is dat niet zo'n groot probleem, want als je niet kunt monteren maak je in de meeste gevallen strakkere gesprekken. 


Je kunt de opname wel inkorten door op de knop Wijzig en vervolgens op de blauwe knop rechts te tikken. Met je vinger beweeg je over de balk, waarbij een tijdsaanduiding zichtbaar wordt. Helaas kun je de opname niet in meerdere stukken knippen of een ongewenst stuk er tussenuit knippen. Het enige wat je kunt doen, is het afknippen van een fragment aan de voor- en achterzijde. Meer over het gebruik van Dictafoon.


Soundcloud
Een app waarmee dat ook erg makkelijk gaat is die van Soundcloud. Met een eenvoudige knijpbeweging over de wavebalk maak je zowel begin als eind in no time korter. Soundcloud heeft nog een voordeel: je kunt er razendsnel het bestand mee naar je eigen account (of dat van de redactie) uploaden.
Afspelen in de uitzending is eenvoudig en een bijkomend voordeel is dat het bestand heel eenvoudig aan een nieuwstekst op de site kan worden toegevoegd. Soundcloudhandleiding.


Multitrack-montage
Wie mooi vormgegeven radioreportages wil maken kan niet zonder een multitrack editor. Op de redactie kan dat in Dalet, op je eigen laptop ook met Adobe Audition, maar op de mobiel willen we ook een montagepropgramma met meerdere balken boven elkaar. Daar kunnen we de fragmenten rangschikken en eventueel voorzien van achtergrondgeluid of muziek.

Met deze eisen wordt het moelijker. 




De gratis app Hokusei wordt als multitrack app aangeprezen in de appstore. Afgezien van de bleke vormgeving blijkt deze app moeilijk te hanteren. De balken zijn onoverzichtelijk en de fragmenten moeilijk te verschuiven.
Andere editors zijn voor het opnemen van muziek gemaakt (Multitrack Song Editor) ze leggen tracks over elkaar en zijn daardoor voor het radiomaken minder geschikt.

Mooie multitrack-editors
Wie iets zoekt dat in de buurt komt van Audition moet betalen.
Voor Android is er Audio Evolution (5,49 euro). 




Daarmee kun je meerdere tracks aanmaken en de fragmenten rangschikken. Voordat je zover bent moeten er eerst tracks zijn om in te laden. Opnemen met de editor zelf is geen probleem. Moeilijker wordt het als je tracks hebt opgenomen met andere apps. Bijvoorbeeld een met een van de dictafoons. Die zijn immers eenvoudig en daardoor veel bruikbaar om tijdens het maken van de reportage te gebruiken. Het probleem is dat lang niet alle bestanden, sterker, slechts een enkele bestandssoort kan worden ingeladen in de editor. Welke voicerecorder past is een heel gezoek.




Dat geldt ook voor DAW (9,99 dollar) voor Iphone en IPad. Ziet er even gelikt uit en vergt ook dunne vingers om er iets moois mee te maken. Handiger is het gebruik op de Ipad, maar dan loop je weer tijdens de opnamen weer met een groot gevaarte.
Wie de tijd neemt en al vertrouwd is met multitrack editing op de PC kan ook met deze apps een heel eind komen. De resultaten kun je eveneens uploaden naar Soundcloud en Wetransfer of per mail versturen. 

Radio met beeld
Geluidsbestanden die goed zijn opgenomen en gemonteerd kunnen de kwaliteitstoets voor uitzending makkelijk doorstaan. Wat blijft is een voor de website weinig aantrekkelijk audiobestand dat moet worden aangeklikt. Daar moet je als webredactie minstens aantrekkelijke teksten, kaarten, foto's en andere 'verrijking' bij aanbieden. De meeste webbezoekers blijven immers niet naar een afspelend geluidsbestand staren.

De vraag is dus of pure audio voor de website aantrekkelijk genoeg is.
Waarom dan geen beeld bijgeleverd? Dat kan niet met de bovengenoemde audio-apps, maar wel met videomontage-apps. Het eenvoudigste resultaat is een filmpje waarin je foto's achter elkaar plakt een zo een slideshow met audio maakt. Een kort gesprek kan met een enkele foto volstaan, maar de spreker moet wel erg aantrekkelijk zijn wil de foto na 20 seconden nog boeien. Meer foto's dus met liefst een indringend gesprek of een prachtig gemonteerde reportage als geluid maakt een aantrekkelijke onderdeel van de site. Eenvoudige slideshows kun je maken met Videoshow, zie artikel op deze site. 


Mediastorm
In ultieme slideshows als die van Mediastorm, het bedrijf van Brian Storm, wordt een goed radioprogramma voorzien van erg veel mooie, in ritme gemonteerde foto's. Dat kan niet meer in Videoshow. Daarvoor heb je professionele systemen als AVID of Adobe Premiere nodig.

Maar omdat het nu gaat om monteren op je mobiel tot slot twee apps waarmee je een heel eind kunt komen.

Mobiele kwaliteits video-editors
Twee wat betreft mogelijkheden vergelijkbare vide-apps zijn Wevideo voor Android (gratis) en IMovie voor Apple (4,49 euro). 




Door Apple bijgeleverd Dictafoon-opnamen kunnen helaas niet in IMovie worden geimporteerd. Je zult in IMovie de audio moeten opnemen.
Dat is niet moeilijk. De laatste versie van IMovie kan twee geluidstracks onder elkaar kwijt. Daardoor kun je makkelijk crossfades maken.
Muziek gaat net zo eenvoudig, want dat komt uit ITunes.
Zie voor het maken van eenvoudige Mediastorms het artikel op deze blog


Androids Wevideo is een goede concurrent van IMovie. Wie losse opnamen wil importeren moet Rec Forge gebruiken, anders lukt het importeren niet.

lees ook: hoe-gebruik-je-video-editing-apps







0 reacties:

Een reactie posten


Uitgelicht door de redactie:

 
Toggle Footer
Top